Preskočiť na hlavný obsah

Jedlo, sladkosti a pocity





Usaďte sa, nech je čaj a nejaká mlska po ruke, dnes to bude o jedle.

Možnosť dať si grilovanú rybu sa vyškrtla a tak sme čerpali z vlastných zásob a tiež z prírody. Hríby. Tak veľa pokope sme ešte nevideli. Rástli na úplne hocijakých miestach, v strede chodníka to bolo úplne bežné. Prvý týždeň sme ochkali a fotili sa s nimi, potom už nám to prišlo ako bežné. Praženica s dubákom a slovenskou klobásou bola delikátna. 


Do potravín sme zašli zhruba každý druhý deň na čerstvý chlieb, nejaké sladké pečivo a nátierky. Na úplnom začiatku cesty, keď sme prechádzali na sever cez Švédsko, zastavili sme v malom mestečku na rýchly nákup. Len maslo, nejaký chlieb a rýchlo späť do auta. Odporúčam zistiť si ako sa povedia takéto základné potraviny v miestnom jazyku. Vyhnete sa prekvapeniu, keď si kúpite malú kocku masla a keď si ho idete natrieť na chlieb, vykľuje sa z toho droždie.
Poučenie: učiť sa jazyky, môže vám to naplniť bruchá.
Na obedy a večere sme teda vyjedali hlavne mäsové konzervy a cestoviny a ku nim dokupovali strúhaný syr, omáčku a podobne. Deň vopred sme si povedali na čo máme chuť a podľa toho nakupovali. Vďaka teplotám okolo 10 stupňov cez deň sme sa nebáli, že sa niečo pokazí ak to necháme v aute.

Vždy sme mali po ruke čerstvý chlieb a mohli si spraviť na cestu svačinu s nátierkou, salámou a zeleninou. Brali sme aj sladkosti, pár horaliek a čokoládu. Tie sme asi v polovičke výletu takmer dojedli a tak sme si ich už nechávali na špeciálne príležitosti ako obzvlášť pekné počasie alebo krásne túry. V takýchto momentoch som si uvedomila, ako som vlastne rozmaznaná. Keď niečo potrebujem, viem si to takmer v okamihu kúpiť a skonzumovať, či už ide o jedlo alebo hocičo iné. No v situácii keď je niečo menej prístupné, alebo je jednoducho všetko zatvorené a musíte improvizovať, dostáva všetko trochu iný rozmer. Mila keks zrazu chutí ako najúžasnejšia sladkosť na svete (a puká mi srdce, že jej môžem zjesť iba polovicu, aby si aj Martin odkusol). Lunchmeat na panvici s chlebom a horčicou je brutálne chutná večera a cestoviny s tuniakom, paradajkovou omáčkou sú obed, čo by si zaslúžil aj Michelinovskú hviezdu. Je jasné, že doma po návrate to už nie je také, lebo tá najdôležitejšia ingrediencia všetkých týchto jedál je zážitok, ktorý sa s nimi spája a dodáva tomu nezabudnuteľný pocit.
Ja, v roli spolusediaceho navigátora som mala na starosti občerstvovanie za jazdy hlavne počas dní, ktoré sme mali vyčlenené na presuny, čo znamenalo 8 hodín na ceste. Ráno sme si pripravili do termosky silný čierny čaj a ten nám vydržal až do večera relatívne teplý. Vyskúšajte špecialitu: jedna tablička mliečnej čokolády, nechať v ústach a zapiť teplým čajom a nech sa pomaly rozpúšťa.
Nebudem prehánať, ak poviem že najviac sme si pochutnali na wafliach. Zbožňujem ich. Od kedy sme ochutnali tie nórske, moja láska sa prehĺbila. Existuje vôbec lepšie jedlo na nedeľné raňajky? A dá sa vlastne nemať rád wafle? Ten pocit, keď sa ešte v župane tmolím po byte, na polovicu prebudená, cítim sladkú vôňu čerstvého cesta, keď waflovač pomaly syčí a šľahá sa smotana, to je proste pecka. K tomu šálka kávy, huňatá deka a je mi dobre. Ako som spomínala v úvodnej časti, keď sa niekam vyberiem, chcem ochutnať to, čo ľudia bežne jedia. Nóri sú wafloví maniaci. No a tak sme ochutnávali, s džemom a kyslou smotanou z mlieka od lokálnych kraviek, s ovocím, s orieškami... Aby to aj dobre vyzeralo takmer vždy boli v tvare srdca, no čistá láska na tanieri.

Až som z toho všetkého vyhladla, tak dobrú chuť, dajte si niečo fajnové a zase nabudúce.

Komentáre

Obľúbené príspevky z tohto blogu

Zubry, priehrada a servis

Ak si chcete niekde v Snine nechať auto, pred Tescom je to bezpečná voľba. Citroën, ktorý už má najlepšie roky za sebou, stojí presne tam kde má, času je dosť a tak vymýšľame, čo sa dá ešte vidieť. Vyhráva to neďaleká obrovská vodná nádrž, keď ju pred 30 rokmi začali stavať, ľudia boli nútení opustiť svoje domovy, presídliť sa do mesta a dediny boli neskôr z mapy vymazané. Starina dostala názov podľa dediny, ktorá už teraz leží na jej dne, dokonca je o tom aj nakrútený dokument , oplatí sa vidieť to ako ľudia spomínajú ako sa im tam žilo a mne ich je trochu ľúto.  Jediný problém je, že vodná priehrada slúži ako zdroj pitnej vody pre celý región, celá oblasť je chránená a nepustia tam každého. No neprešli sme osem hodín preto, aby sme to nevyskúšali. Každý koho sme sa opýtali, hovoril o povolenkách, ktoré vydávajú na úrade. Majú ich tiež rodáci a potomkovia, ktorí vďaka nim môžu vojsť a vrátnik im bez problémov otvorí rampu. Dopočuli sme sa, že presne...

Zberači, baliči a kávopiči

Zvyčajne mám problém sa zbaliť na víkend, stále rozmýšľam, či som náhodou niečo nezabudla a preto radšej kontrolujem tašky aj viackrát. Nakoniec to skončí tak, že nejakú blbostičku, ako pilník alebo zubné kefky vždy zabudnem. Takže ísť niekam na štyri týždne a uistiť sa, že fakt máme všetko potrebné nebolo jednoduché. So zhromažďovaním výbavy sa začalo dva-tri týždne pred odchodom. Základné veci ako nafukovacia karimatka, teplejší spacák, varič, ešus, plynové bomby, príbor, závetrie (predtým som netušila, že niečo také vôbec exituje, je to taká hliníková ohrádka k variču proti vetru) nožík, šálky a ostatné kemperské potreby sa objednali cez net. Na žufanu, sa ale pozabudlo, polievky sa preto skôr liali ako naberali.  Stan sme požičali a boli cvične rozložiť na záhrade, v auguste, v čase keď bolo asi 35 stupňov v tieni. To bol prvý a posledný krát kedy sa nám ho podarilo rozložiť tak, že vyzeral pekne symetricky a neťahalo ho do prava. Termo spodky, návleky na boty do sneh...

Čučoriedky, plch a česi

Ráno je krásne, hoci je polovica septembra, vôbec necítiť chlad a noc v útulni by bola bezchybná, ak by sme tam boli sami. Útulňa má horné poschodie, kde je miesto pre dvoch, teoreticky aj troch spáčov, dole by sa zas zmestilo aj 8 dobrých ľudí. No bohužiaľ sa naplnili varovania odtiaľto a tak nám celú noc spríjemňovalo cupkanie, škrabot a občasné zapišťanie. Viete aké to je keď si kýchne plch? My už áno. Voda v studničke preberie lepšie ako dvojité espresso a po zbalení sa vydávame po hranici, stále sledujeme hraničné kamene, čísla sa znižujú a my si môžme vychutnávať raňajky. Čučoriedky rastú takmer všade, ak by sa niekomu minuli zásoby, v týchto lesoch by určite od hladu neumrel. Za chvíľu máme všetky prsty fialové, zastavujeme sa tam, kde sú najväčšie a kde sa nie je treba príliš skláňať, predsa len, batohy sú stále ťažké. Cestička je vlastne hraničná čiara, tak sa dá vidieť ten rozdiel, ako sa obe krajiny rozhodli naložiť s lúkami; poľské sú plné kríkov brusníc a čučo...