Preskočiť na hlavný obsah

Zberači, baliči a kávopiči


Zvyčajne mám problém sa zbaliť na víkend, stále rozmýšľam, či som náhodou niečo nezabudla a preto radšej kontrolujem tašky aj viackrát. Nakoniec to skončí tak, že nejakú blbostičku, ako pilník alebo zubné kefky vždy zabudnem. Takže ísť niekam na štyri týždne a uistiť sa, že fakt máme všetko potrebné nebolo jednoduché. So zhromažďovaním výbavy sa začalo dva-tri týždne pred odchodom. Základné veci ako nafukovacia karimatka, teplejší spacák, varič, ešus, plynové bomby, príbor, závetrie (predtým som netušila, že niečo také vôbec exituje, je to taká hliníková ohrádka k variču proti vetru) nožík, šálky a ostatné kemperské potreby sa objednali cez net. Na žufanu, sa ale pozabudlo, polievky sa preto skôr liali ako naberali. 
Stan sme požičali a boli cvične rozložiť na záhrade, v auguste, v čase keď bolo asi 35 stupňov v tieni. To bol prvý a posledný krát kedy sa nám ho podarilo rozložiť tak, že vyzeral pekne symetricky a neťahalo ho do prava. Termo spodky, návleky na boty do snehu, nátelník z merino vlny, pršiplášť a neprefúkavú bundu sme vychytali v dobrej akcii, lebo veď kto potrebuje teplé veci počas tropických teplôt. Objednalo sa aj turistické jedlo (to je také čo sa zaleje horúcou vodou, prípadne sa len zvonku ohreje a môže sa konzumovať), rôzne druhy, aj také čo sme predtým neokoštovali, aby sme nejedli dokola to isté. Pre istotu sme požičali turistické palice, ktoré slúžili celý čas ako skvelá zbytočnosť, ktorá sa prekladala z kufra hore-dole vždy keď sme spali v aute. Plavky dopadli podobne. Najodvážnejšia chvíľa bola, keď som skúsila aká je voda v mori a vyzula sa, členky mi takmer odpadli a prsty som si necítila dobrých 15 minút. Ľadové medvede by si určite prišli na svoje. Dáždniky zažiarili až raz ako prístrešok pre varenie obeda počas mrholenia. 
Starý fotoaparát som predala cez bazoš a pár znalcov fotografie mi odporučilo nový foťák, takže aj fotiť bolo konečne s niečím novším. Chcela som niečo menšie, čo nebude zavadzať, nebude to mať tri kilo a bude sa s ním jednoducho narábať. Powerbanka, druhá reflexná vesta do auta, usb naplnené s mp3kami aby bolo veselo, v servise dostalo auto nové brzdy, požičaná bola aj navigácia a to sa už pomaly zroadtripovatielo
Vlastne všetko vymenované máme doteraz, a bude dúfam slúžiť na veľa ďalších výletoch. Čo sme ale museli dobre naplánovať bolo jedlo a všetko to čo so sebou budeme brať a postupne po ceste konzumovať. Opäť som to skúsila cez tabuľky, ale hneď pri prvom dni ma to omrzelo a tak sme skúšali tipovať, koľko toho asi zjeme a vypijeme počas mesiaca. Kto sa nudí, odporúčam si to vyskúšať, bola sranda vidieť všetky tie zásoby pokope a za chvíľu sa kuchynský stôl menil na sklad všetkého možného. Kuře na paprice, francúzske a mušličkové sáčkové polievky, konzervy (Lidl má supr vepřové mäso), kuskus, Májka, Pali paštiky, cestoviny, klobáska, saláma, čokolády, ovsené kaše, šumivé vitamíny, tatranky, liny, klokanky, kofoly, sirup, pivká, domáca marhuľovica a tatranský čaj príchuť šípka a rakytník bol lahodný. Vziať bolo treba papierové vreckovky, prací gél, jar na riad, a tiež utierky, chňapka, varecha, panvica, termoska, koreniny, cukor, čaj, koťogo a nemohla som si predstaviť byť mesiac bez kávy, tak som si namlela do zásoby a vzala so sebou do pohára.

Priznávam, že som aj s instantnou kombinovala, keď bolo najhoršie a ponáhľali sme sa. Pointa bola zobrať všetko trvanlivé zo sebou a dokupovať len potraviny, čo sú najlepšie čerstvé – pečivo, mlieko, vajíčka, maslo atď. No a teraz si to skúste predstaviť všetko na kope, halabala na stole. Fajnový chaos, ale hlavne sa mi toho zdalo strašne veľa. Omyl. Opäť. Keď sa na to spätne pozrieme, zhodli sme sa, že všetky odhady treba tak o 20% navýšiť, keďže na konci tretieho týždňa sme sa už začali obávať ako z tých zásob vyžijeme a nejaké drobnosti sme museli dokúpiť. Lahodná slovenská horčica sa nedá porovnať s tou ich nasládlou čudnou, ale čo sa dalo robiť. Hlad je veľký učiteľ. Nebola to neriešiteľná situácia, ale dalo sa tomu ľahko predísť, ak by sme doma vzali o kúsok z každého viac. Najlepšie bolo, keď sa minul cukor do čaju a pamätám si na výraz Nórky v strednom veku ako na mňa zazerá po tom ako som si vzala štyri cukre ku kapučínu v jej pekárni :). To isté sme robili na pumpách.
Perfektné na Nórsku je, že sa tam riadia odpradávna starým zákonom, že sa ľudia môžu voľne pohybovať v prírode, využívať zdroje, ale to všetko s rozumom a nepoškodzovať súkromný majetok, dbať na prírodu a miesto zanechať v takom stave ako ho našli.
Samozrejme, riadiť sa značkami zákazov a rešpektovať miestnych. Veď komu by sa páčilo, ak by mu do záhradky niekto prišiel zapichnúť stan a spravil vatru. To sa reálne stalo, keď sa im tam raz rozložili turisti, presne na futbalovom ihrisku. Súčasťou tohto nariadenia je aj možnosť zbierať plody prírody, na čo sme sa tiež patrične vybavili – objednaním česáka na čučoriedky.

To bola investícia za sto bodov. Slovenské čučoriedky zbožňujeme a hneď v prvé dni sme česák preverili a nesklamal. Za moment sme mali nazbierané za misku a už sme chrochtali a napchávali sa až kým nám neofialovel celý jazyk.






Brusnice tam výkukali tiež, a k tomu malé čierne bobuľky, ktoré sme nikdy predtým nevideli (volajú sa crowberries, nenašla som slovenský preklad, po česky to je vraj šicha), boli trpké, vnútri šťavnaté, také malé kríčky, ale na čučoriedky sa nechytali. Po prvom úspešnom zbere čučoriedok popri ceste, sme už potom pravidelne pozerali do lesa, alebo v okolí keď sme sa niekde zastavili, či nezbadáme a ak áno už sa vyberal česák.

Ranná ovsená kaša bola vždy zážitok, keď som si tam hodila za hrsť čučoriedok s brusnicami, tabuľku čokolády a zapila horúcou kávou zababušená po uši v spacáku. Jednu noc, ktorú sme neplánovane strávili v kempingu a ráno lialo ako z krhly, sme si tiež v kuchynke dali kašu a vylepšili s bobuľami, náhodou tam boli ubytovaní českí turisti, no a tí nevediac, že im rozumieme sa začali diviť, že odkiaľ ich máme, a pýtali sa kde sme ich kúpili. S úsmevom sme im poradili, že 2 minútky chôdze od stanu, si môžu nazbierať tiež také. Dúfam, že si pochutili.
O soboch by sa sem hodila parádna anekdota, no faktom je, že sme ich videli žalostne málo. Teda, ja som mala asi trochu väčšie očakávania a doplatila som na ne. Počet značiek *pozor sob/pozor los* pri ceste značne prevýšil počet živých, na vlastné oči videných. Neviem, či sa vždy na noc vyberú na potulky, ale za bieleho dňa ich nebola šanca vidieť. Vlastne, všetky soby čo sme stretli boli vo Švédsku a to počas prvých dní, keď sme prakticky len šli na sever s minimom zastávok. Dvaja menší fešáci pri ceste, kvôli ktorým sme sa otáčali na ceste aby som si ich odfotila, potom menšie stádo v národnom parku Abisko vo Švédsku ako sme prechádzali po turistickom chodníčku a napokon malé múzeum o pôvodných obyvateľoch s rezerváciou, kde ich žilo len niekoľko kusov. Pohybujú sa v čriedach a majú radi svoj kľud, takže sa im nedivím, že ľudom sa moc neukazujú. 



O zvieratách, čo sme ešte videli, čo sme ochutnali, ale aj o turistoch na cestách, zas inokedy.

Komentáre

Obľúbené príspevky z tohto blogu

Zubry, priehrada a servis

Ak si chcete niekde v Snine nechať auto, pred Tescom je to bezpečná voľba. Citroën, ktorý už má najlepšie roky za sebou, stojí presne tam kde má, času je dosť a tak vymýšľame, čo sa dá ešte vidieť. Vyhráva to neďaleká obrovská vodná nádrž, keď ju pred 30 rokmi začali stavať, ľudia boli nútení opustiť svoje domovy, presídliť sa do mesta a dediny boli neskôr z mapy vymazané. Starina dostala názov podľa dediny, ktorá už teraz leží na jej dne, dokonca je o tom aj nakrútený dokument , oplatí sa vidieť to ako ľudia spomínajú ako sa im tam žilo a mne ich je trochu ľúto.  Jediný problém je, že vodná priehrada slúži ako zdroj pitnej vody pre celý región, celá oblasť je chránená a nepustia tam každého. No neprešli sme osem hodín preto, aby sme to nevyskúšali. Každý koho sme sa opýtali, hovoril o povolenkách, ktoré vydávajú na úrade. Majú ich tiež rodáci a potomkovia, ktorí vďaka nim môžu vojsť a vrátnik im bez problémov otvorí rampu. Dopočuli sme sa, že presne...

Čučoriedky, plch a česi

Ráno je krásne, hoci je polovica septembra, vôbec necítiť chlad a noc v útulni by bola bezchybná, ak by sme tam boli sami. Útulňa má horné poschodie, kde je miesto pre dvoch, teoreticky aj troch spáčov, dole by sa zas zmestilo aj 8 dobrých ľudí. No bohužiaľ sa naplnili varovania odtiaľto a tak nám celú noc spríjemňovalo cupkanie, škrabot a občasné zapišťanie. Viete aké to je keď si kýchne plch? My už áno. Voda v studničke preberie lepšie ako dvojité espresso a po zbalení sa vydávame po hranici, stále sledujeme hraničné kamene, čísla sa znižujú a my si môžme vychutnávať raňajky. Čučoriedky rastú takmer všade, ak by sa niekomu minuli zásoby, v týchto lesoch by určite od hladu neumrel. Za chvíľu máme všetky prsty fialové, zastavujeme sa tam, kde sú najväčšie a kde sa nie je treba príliš skláňať, predsa len, batohy sú stále ťažké. Cestička je vlastne hraničná čiara, tak sa dá vidieť ten rozdiel, ako sa obe krajiny rozhodli naložiť s lúkami; poľské sú plné kríkov brusníc a čučo...